HELMI HOLMGRENIN ELÄMÄNVAIHEITA
Helmi Edla Wilhelmina Holmgren o.s. Karsten syntyi Raumalla 7.9.1865 kuusilapsiseen liikemiesperheeseen. Hänen isänsä oli Edvard August Karsten (1839-1874) ja äitinsä Edla Kristina o.s. Lagerbom (1839-1872). Helmin kaksi vuotta nuorempi sisar Anna Laina Amanda (1867-1930) avioitui Alexander von Fieandtin (1857-1918) kanssa. Sitä kautta aikanaan Helsingissä asuneen lapsettoman hautaustoimiston omistajan Helmi Holmgrenin ja hänen laki- ja pankkimies-sisarenpoikansa Rainer von Fieandtin (1890-1972) välit muodostuivat läheisiksi. Rainer von Fieandt toimi menestyneen liikkeenharjoittaja Helmi Holmgrenin läheisenä neuvonantajana ja hän ja hänen jälkeläisensä ovat hoitaneet Helmi Holmgrenin varoista perustettua hyväntekeväisyyssäätiötä.
15-vuotias Helmi sai 4.6.1881 päästötodistuksen Fruntimmers-skolan i Åbo:sta. Koulun jälkeen hän toimi vuosia kotiopettajattarena ja talousapuna useammassa pappisperheessä. Lisäksi hänellä oli lyhyitä työsuhteita postikonttoreissa ja vuonna 1889 hänet nimitettiin komeasti Postihallituksen pöytäkirjalla harjoittelijaksi postilaitokseen. Mutta jo 15.3.1892 hän sai työtodistuksen tulevalta mieheltään työskentelystä kassanhoitajana ja kirjanpitäjänä Frans J Holmgrenin omistamassa ruumisarkkuliikkeessä.
Frans J Holmgren oli syntynyt 10.9.1840 Norrtäljessä Ruotsissa. Hän oli muuttanut Helsinkiin ja oli naimisissa 1. avioliitossaan. Kiinteistörekisterin mukaan maalarimestari Frans J Holmgren osti vuonna 1871 talon (kiinteistön n. 640 m2) osoitteessa Korkeavuorenkatu 34. Hän perusti Suomen ensimmäisen värikaupan tähän kotitaloonsa Korkeavuorenkadulle. Vuonna 1878 hän perusti Uunisaarille Kaivopuiston edustalle (nykyiseen ravintolarakennukseen) maalitehtaan, jossa valmistettiin mm. patentoituja tulenkestäviä öljyvärejä sekä höyryvoimalla öljyssä hienonnettuja värejä. Vuokrasopimus uudistettiin 1881 30 vuodeksi ja siinä todettiin maalarimestari Holmgrenin rakentaneen saarelle asuintalon ja perustaneen sinne öljykeittämön, värimyllyn ym. Vuosivuokra oli 200 markkaa.
Maaliliiketoiminta johti epäonnisesti Frans J:n konkurssiin ja Korkeavuorenkadun kiinteistö siirtyi 4.2.1895 tunnetun arkkitehti Theodor Höijerin omistukseen. Ilmeisesti Frans J:n ennen konkurssiaan perustamaa hautaustoimistoa jo tässä vaiheessa hoitanut neiti Helmi Karsten osti 27.2.1899 Höijeriltä kiinteistön takaisin. Ilmeisestikin hautaustoimisto oli jatkanut koko ajan toimintaansa Korkeavuorenkadulla ja omistusjärjestelyt oli sovittu yhteistyössä Höijerin kanssa.
Helmi Karsten 35 v. ja häntä 25 vuotta vanhempi, leskeksi jäänyt Frans J Holmgren 60 v. vihittiin avioliittoon vuonna 1900.
Yllä: Kiinteistökortistomerkinnät Korkeavuorenkatu 34 (huom. maininta konkurssista) ja Snellmaninkatu 21
Tässä vaiheessa tehtailija-titteliä käyttänyt Frans J osti 23.11.1903 Nikolainkadulta (nykyiseltä Snellmaninkadulta) suuren 3.631 m2 kiinteistön taloineen. Tontille aikakauden tunnetuin arkkitehti Theodor Höijer, joka oli ilmeisesti auttanut Korkeavuorenkadun kiinteistön omistusjärjestelyissä, piirsi suurehkon uudisrakennuksen. Höijerin Snellmaninkatu 21:een suunnitteleman uudisrakennuksen pohjapiirrokset päivätty 20.12.1907. Frans J kuoli kuitenkin vajaata vuotta myöhemmin 15.9.1908 ja talo jäi rakentamatta.
Helmi Holmgrenista tuli näin hautaustoimiston omistaja ja johtaja. Hän perusti näihin Snellmaninkadun kiinteistöllä oleviin vanhoihin rakennuksiin hautaustoimistonsa toisen myymälän. Piharakennuksiin sijoitettiin kuljetustoimintaan tarvittavien hevosten ja vaunujen tallirakennukset ja myöhemmin autotallit.
Alkuperäiset piirustukset on luovutettu Arkkitehtuurimuseon Höijer-kokoelmaan.
Helmi Holmgren oli vanhan polven tarmokas liikenainen. Hän menestyi erinomaisesti hautaustoimistonsa johdossa ja jatkoi yritystoimintaansa aina 1950-luvun alkuun eli 85 vuoden ikään saakka.
Helmi oli syvästi uskonnollinen ja lämminsydäminen ihminen. Hän kantoi erityistä huolta yhteiskunnan heikompiosaisista ja auttoi anteliaasti, kun apua tarvittiin. Hän tuki henkilökuntaansa ja sukulaisiaan. Koska hänellä ei ollut omia lapsia, antoi hän sisarenpojalleen Rainer von Fieandtille tehtäväksi hallinnoida ja rahastoida merkittävän osan omaisuudestaan. Nämä varat muodostavat Helmi Holmgrenin säätiön peruspääoman.
Säätiö tukee vuosittain taloudellisesti kirkon diakoniatyötä ja yksityisiä vanhainkoteja sekä muuta hyväntekeväisyystyötä.
Espoossa 21.3.2022
Henrik von Fieandt